Υγεία & ασφάλεια

Περιποίηση Του Δέρματος! Επικίνδυνες Ουσίες. Όλα Όσα Πρέπει Να Ξέρετε.

 

Πρώτα και πάνω απ΄ όλα:  Το δέρμα μας είναι το μεγαλύτερο όργανο του σώματος μας και το 80% της τροφοδότησης του από τα απαραίτητα συστατικά,  γίνεται από το πεπτικό σύστημα.

1. Διαβάζετε Πάντα Την Ετικέτα !

Οι νομικές αρχές για την υγεία έχουν κατηγοριοποιήσει τα προϊόντα φροντίδας του δέρματος, όπως είναι τα καλλυντικά. Υπάρχουν όμως καλλυντικά τα οποία δεν ελέγχονται και για την κατανάλωση τους την αποκλειστική ευθύνη έχετε εσείς, επομένως ΕΣΕΙΣ πρέπει να διαβάζετε την ετικέτα. Μην ξεγελιέστε από συνθήματα marketing τύπου «περιέχει οργανικά φυτά, συστατικά κλπ.». Αυτό μπορεί να είναι αλήθεια, αλλά σε τι περιεκτικότητα περιέχονται τα οργανικά αυτά συστατικά και τι είναι οι υπόλοιπες ουσίες που υπάρχουν? Ευτυχώς όλα τα καλλυντικά υποχρεούνται να αναφέρουν τα συστατικά τους, με σειρά κατάταξης από τα υψηλότερα μέχρι τα χαμηλότερα ποσοστά περιεκτικότητας. Αν επιλέξετε λοιπόν κάποιο καλλυντικό, διαβάστε προσεκτικά την ετικέτα ώστε να αποφασίσετε αν θέλετε κάποιο από τα συστατικά αυτά στο δέρμα σας και και κατ΄επέκταση στον οργανισμό σας. Αντιμετωπίστε το θέμα σοβαρά και όχι επιπόλαια. Υπάρχουν ακόμη και καλλυντικά μωρών στην αγορά, τύπου «βάλσαμα» κιόλας, που περιέχουν επιβλαβή συντηρητικά όπως EDTAS και methylparabens. Θα εκπλαγείτε αν δείτε σε ποιες μάρκες βρίσκονται.

2. Το Νερό Ξηραίνει Το Δέρμα Σας! Διαβάστε Παρακάτω….. Είναι Πολύ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ!

Είναι γεγονός ότι η κατανάλωση νερού είναι απαραίτητη για την υγεία μας. Το νερό ενυδατώνει το σώμα από μέσα προς τα έξω. Όμως η τοπική εφαρμογή του νερού στο δέρμα μας φέρνει ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα. Το φυσικό σμήγμα του δέρματος μας είναι λιπαρό, δεν είναι υδαρές. Έτυχε ποτέ να παρατηρήσετε τα χέρια ενός σεφ ή μια νοσοκόμας? Τα χέρια τους είναι στο νερό σχεδόν όλη την ημέρα. Τα φορτωμένα με χημικά σαπούνια χειροτερεύουν τα πράγματα, αλλά και το νερό από μόνο του ακόμη, στεγνώνει το δέρμα. Ένα απλό τεστ θα το αποδείξει. Πάρτε ένα κομμάτι χαρτί, κόψτε το στη μέση και στη συνέχεια βουτήξτε το ένα κομμάτι χαρτί σε ένα σκεύος με νερό. Βγάλτε το από το νερό και αφήστε το να στεγνώσει σε ένα μέρος μαζί με το στεγνό χαρτί, ώστε να παραμείνουν στις ίδιες ακριβώς συνθήκες. Μόλις το βρεγμένο χαρτί στεγνώσει θα δείτε πως θα είναι σκληρό και εύθραυστο, ενώ το άλλο κομμάτι θα έχει την φυσική απαλότητα και ελαστικότητα του. Το ερώτημα είναι: Γιατί η πλειονότητα από τις κρέμες, λοσιόν κλπ. που υπάρχουν στην αγορά και υποτίθεται ότι κάνουν το δέρμα απαλό και υγιές, περιέχουν νερό σαν πρώτο και βασικό συστατικό? Αυτό σημαίνει πως το ποσοστό του νερού που περιέχεται στο εν λόγω προϊόν, είναι υψηλότερο από κάθε άλλο συστατικό. Μήπως γίνεται, γιατί το νερό είναι φθηνό κι έτσι μειώνεται το κόστος του προϊόντος? Πολύ πιθανό, γιατί οι εταιρίες καλλυντικών σίγουρα ενδιαφέρονται περισσότερο να μειώσουν τα κοστολόγια τους και να κρατηθούν στην αγορά, από το να δώσουν στο δέρμα σας υγεία και φροντίδα.

3. Ότι Απορροφάται Εύκολα Δεν Είναι «Λιπαρό».

Ο πιο σημαντικός λόγος που το νερό προστίθεται στη συνταγή των περισσότερων καλλυντικών, είναι γιατί δίνει στο τελικό προϊόν λιγότερη λιπαρότητα. Και αυτό μπορούμε να το δούμε, συνεχίζοντας το τεστ… Αν τοποθετήστε μια μικρή σταγόνα νερό στο επάνω μέρος του ενός χεριού και μια μικρή σταγόνα από λάδι στο άλλο χέρι, θα παρατηρήσετε πως το λάδι θα απορροφηθεί αλλά το νερό όχι. Μπορεί να εξατμιστεί αλλά όχι να απορροφηθεί. Αυτό συμβαίνει γιατί το φυσικό σμήγμα του δέρματος μας έχει σαν βάση το λάδι και όχι το νερό. Ως γνωστόν το νερό και το λάδι δεν μπορούν αναμιχτούν, έτσι για ποιο λόγο εφαρμόζονται προϊόντα με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό στο δέρμα μας, εκτός από το να αφαιρέσουν από την επιδερμίδα τα φυσικά έλαια της? Αγοράζουμε ενυδατικά καλλυντικά για να αποκτήσουμε απαλό και υγιές δέρμα. Δεν θα πρέπει να αναζητήσουμε τρόπους ώστε με τη σωστή και πλήρη απορρόφηση να το τροφοδοτήσουμε με βιταμίνες και αντιοξειδωτικά? Το ελαιόλαδο, το αμυγδαλέλαιο, το λάδι jojoba, το έλαιο καρύδας και ένα πλήθος από άλλα φυσικά έλαια, είναι πολύ πλούσια στις βιταμίνες αυτές οι οποίες είναι σε θέση να απορροφηθούν από την επιδερμίδα με εξαιρετικά αποτελέσματα για την υγεία της. Τα παραπάνω έλαια είναι noncomedogenic, πράγμα που σημαίνει ότι δεν φράζουν τους πόρους του δέρματος, αλλά διεισδύουν μέσα από αυτούς τρέφοντας το. Κι αν υπάρχει κάποια υποτυπώδης ελαιώδη αίσθηση, θα εξαφανιστεί μέσα σε λίγα λεπτά αφήνοντας το δέρμα σας πραγματικά απαλό και υγιές. Μην συγχέεται τα υδρογονωμένα φυτικά έλαια με τα ακόρεστα. Το έλαιο της βαζελίνης, το λίπος από το μπέικον, το λάδι του κινητήρα…. Είναι όλα λιπαρά γιατί είναι υδρογονωμένα φυτικά έλαια. Για να τα απομακρύνεται από το δέρμα σας θα πρέπει να πλύνετε καλά τα χέρια σας με σαπούνι και νερό. Τα κορεσμένα έλαια δεν πρέπει να συγχέονται με τα ακόρεστα noncomedogenic έλαια.

4. Η Χιονοστιβάδα Των Επικίνδυνων Συστατικών.

Η προσθήκη νερού στα προϊόντα φροντίδας του δέρματος καθιστά απαραίτητη και την προσθήκη συντηρητικών που θα αποτρέψουν την αλλοίωση τους και θα επεκτείνουν τη διάρκεια τους. Επιπλέον, η προσθήκη νερού σε ένα προϊόν που περιέχει έλαια, αναγκάζει αυτόματα  να προστεθούν και γαλακτωματοποιητές ώστε να αναμιχθούν τα έλαια με το νερό (γιατί όπως ξέρουμε το νερό και το λάδι δεν αναμιγνύονται). Έτσι εκτός από την επιβλαβή για το δέρμα προσθήκη νερού, ερχόμαστε αντιμέτωποι και με μια χιονοστιβάδα από διάφορα συντηρητικά, γαλακτωματοποιητές και αλκοόλες που εισχωρούν στο δέρμα μας και κατ΄ επέκταση στον οργανισμό μας.

5. Η Λίστα Με Τις Επιβλαβείς Ουσίες.

Parabens

Συντηρητικό – Παράταση ζωής

Αποδεδειγμένες ορμονικές διαταραχές σαν αποτέλεσμα. Είναι τοξικό για το ανθρώπινο σώμα και μπορεί να προκαλέσει καρκίνο, ερεθισμό του δέρματος, νευροτοξικότητα και μπορεί να διαταράξει τη λειτουργία των ενδοκρινών αδένων.

Propylene Glycol

Υγραντικό. Χρησιμοποιείται για να διατηρήσει την υγρασία

Εξαιρετικά τοξικό. Ερευνητικά δεδομένα αναφέρον ότι μέσα από την επαφή με το δέρμα μπορεί να προκαλέσει ανωμαλίες του ήπατος και νεφρική βλάβη.

Fragrances

Αρώματα

Τα αρώματα μπορεί να αποτελούνται από 200 διαφορετικές χημικές ουσίες και δεν θα μάθουμε ποτέ τι χημικά είναι αυτά, επειδή θεωρούνται « εμπορικά μυστικά ». Μπορούν να προκαλέσουν πονοκέφαλο, ζάλη, εξανθήματα, βίαιο βήχα, εμετό, ερεθισμούς του δέρματος κλπ.

Sodium Lauryl – Sodium Laureth Sulfate

Αφριστικοί παράγοντες

Λοιμώξεις της ουροδόχου κύστης και των νεφρών, των γεννητικών οργάνων, ερεθισμούς στα μάτια, εξανθήματα στο δέρμα, τριχόπτωση, πιτυρίδα τριχωτού της κεφαλής και αλλεργικές αντιδράσεις.

Polyethylene  Glycol (PEG)

Συντηρητικό (παράταση της ζωής)

Τοξικό. Στεγνώνει το δέρμα μας. Φτιαγμένο από το γνωστό καρκινογόνο φορμαλδεΰδη και το κυανιούχο νάτριο.

Urea

Συντηρητικό (Παράταση της ζωής)

Πρωτογενής αιτία της δερματίτιδας εξ επαφής.

DEA, MEA, TEA

Παράγοντες ρύθμισης του PH

Τοξικό, προκαλεί προβλήματα στα μάτια, ξηρότητα του δέρματος και των μαλλιών. Η DEA ουσία έχει συνδεθεί με την πρόκληση βλαβών στα νεφρά, το ήπαρ και άλλα όργανα.

Synthetic colors (e.g FD&C Red 6) Συνθετικά χρώματα

Βαφή των προϊόντων

Έρευνες δείχνουν ότι και οι παράγοντες αυτοί προκαλούν καρκίνο

Behentrimonium Chloride

Αντιστατικοί παράγοντες

Η κατάποση αυτών των ουσιών μπορεί να αποβεί μοιραία . Ακόμη και η χαμηλή  συγκέντρωση όσο το 0,1 %, μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό στα μάτια ή ακόμη και νέκρωση του ιστού των βλεννογόνων.

Butylated Hydroxyanisole (BHA) Βουτυλοϋδροξυανισόλη

Συντηρητικό (παράταση της ζωής)

Πιθανό καρκινογόνο για τον άνθρωπο. Προκαλεί απώλεια της χρωστικής ουσίας του δέρματος. Φαίνεται να επηρεάζει αρνητικά τα επίπεδα των θυρεοειδικών ορμονών στο σώμα, να παρεμβαίνει δυνητικά στην  αναπαραγωγική ανάπτυξη και την παραγωγή των αναπαραγωγικών ορμονών,  να προκαλεί βλάβη του ήπατος και καρκίνο στομάχου.

Mineral Oil

Δημιουργεί μια –ψευδής – απαλή αίσθηση

Σε αντίθεση με ότι πιστεύεται, αυτό το συστατικό δεν είναι υγιές. Φράζει τους πόρους του δέρματος, προκαλώντας πρόωρη γήρανση και ερεθισμούς.  Δοκιμές έχουν δείξει ότι μπορεί να προκαλέσει καρκίνο.

Alcohol

Υγραντικά και γαλακτωματοποιητές

Υπάρχει πολλή διαμάχη στη βιομηχανία για τις επιπτώσεις του αλκοόλ (φυσικής προέλευσης ή μη) στο δέρμα . Μερικές από αυτές τις αλκοόλες προέρχονται από την καρύδα και αυτό τους δίνει έναν ασφαλέστερο λόγο ύπαρξης στα προϊόντα. Το αλκοόλ όμως δεν έχει κανένα ρόλο στην καλυτέρευση της υγείας του δέρματός μας. Αντιθέτως έρευνα δείχνει ότι το αλκοόλ αναστέλλει τη διείσδυση της βιταμίνης Α στο δέρμα μας.